Haal het meeste uit je zonne-energie: ontdek alles over het injectietarief van Energie.be


De opkomst van zonnepanelen is enorm. Tot wel 30% van de Vlaamse daken ligt momenteel al vol. Bovendien zal tegen 2024 naar verwachting ook 80% van de Vlaamse huishoudens voorzien zijn van een digitale meter. Deze ontwikkelingen leiden tot een grote opkomst van de injectietarieven. Maar wat houdt dat injectietarief juist in? En hoe kan jij ervan profiteren?

Ontdek hier alles wat je er over moet weten en waarom Energie.be de ideale partner is om jouw energiebehoeften te vervullen.


LP_icon_vraagtekens

Wat is het injectietarief?

 

Het injectietarief is een vergoeding die je krijgt als zonnepaneeleigenaar voor de elektriciteit die je opwerkt en niet meteen verbruikt. Deze overtollige elektriciteit wordt op het net geplaatst, en je ‘verkoopt’ die als het ware aan je energieleverancier.

Per kWh overtollige stroom die je op het net injecteert of ‘teruglevert’, krijg je een vergoeding. Vandaar de naam injectie- of terugleververgoeding. De digitale meter houdt steeds bij welk deel je wel of niet verbruikt. 

Eenvoudig dus: 

  1. Heb je zonnepanelen?
  2. Is er een digitale meter aanwezig in je woning?*
  3. Wek je meer energie op dan je op dat moment verbruikt? 

3 keer ja? Dan geniet je automatisch van een injectievergoeding. Wil je weten hoeveel jouw injectievergoeding is bij Energie.be? Bereken hem dan hieronder en profiteer nog meer van jouw duurzame energieopwekking met zonnepanelen.

 

Bereken mijn injectievergoeding

 

* Heb je momenteel nog geen digitale meter? Op de planningschecker van Fluvius kan je nagaan wanneer jouw gemeente aan de beurt is. De netbeheerder wil ten laatste in juli 2029 de digitale meter volledig ingevoerd hebben.


Hoe kies je het correcte injectiecontract?

 

Energieleveranciers kiezen zelf hoeveel ze jou betalen voor de geïnjecteerde energie. In die zin heeft het injectietarief wat weg van een gewoon energiecontract. Het injectietarief kan bijvoorbeeld ook variabel zijn, waardoor er grote verschillen op de markt bestaan. 

Bij het kiezen van je injectiecontract kijk je best naar het totaalpakket van gas, elektriciteit en injectie samen. Injecteer je veel op het net? Dan leg je de nadruk meer op het injectietarief. Neem je toch nog veel af van het net? Dan weegt je gewone elektriciteitscontract meer door. Let goed op: sommige leveranciers lokken je met een voordelig injectietarief maar het daarbijhorende elektriciteitstarief is dan weer erg duur.

Naast de injectievergoeding is het belangrijk om te onthouden dat het voordeliger is om de opgewekte energie meteen zelf te verbruiken of naar een thuisbatterij te versluizen. De energie die je direct verbruikt, wordt namelijk niet verrekend op je energiefactuur en is dus 'gratis'. Hierdoor kunnen zelfs kleine veranderingen in je verbruiksgewoonten een groot verschil maken. 

Wil je een weloverwogen keuze maken? Dan raden we je aan om gebruik te maken van de V-test van de VREG. Met deze transparante vergelijkingstool kun je verschillende leveranciers en hun tarieven eenvoudig met elkaar vergelijken.

Kijk zelf hoeveel jouw vergoeding is bij Energie.be.

Bereken mijn injectievergoeding
LP_icon_contract

Energie.be, de energieleverancier voor het leven: De voordeligste keuze voor gas, elektriciteit en injectie!

LP injectie grafiek-Jul-31-2023-12-16-55-7075-PM
* Op basis van volgend verbruik: 1800 kWh elektriciteit, 14000 kWh gas en 2000 kWh injectie

 

Er bestaan dus grote verschillen op de markt, maar bij Energie.be zit je zeker goed. Naast ons aantrekkelijke injectietarief zijn we ook nog eens de nummer 1 als het gaat om de goedkoopste optie voor gas, elektriciteit en zonnepanelen op je dak. Voor een gemiddeld gezin van 4 personen dat 2000 kWh op het net injecteert is de injectievergoeding €166 per jaar.

Nog niet overtuigd? Bereken hier je voordeel en zie het verschil met je eigen ogen!

Ten slotte draait het bij Energie.be niet alleen om besparingen, maar ook om transparantie, eenvoud en een positieve impact op het milieu. Samen zetten we een grote stap in de richting van een duurzame toekomst!

Word klant

Hoe gaat de injectievergoeding in zijn werk?

LP stap 1-Jul-31-2023-12-52-41-9001-PM
LP stap 2-3
LP stap 3-4

Heb je nog hulp nodig of zit je met verdere vragen? Onze 5-sterren klantendienst staat steeds voor jou klaar.

 

Contacteer ons

Vond je dit interessant?


Als je graag nog dieper in de energiemarkt wilt duiken, nodigen we je uit om een kijkje te nemen op onze blog. Hier vind je regelmatig verschillende onderwerpen over de energiemarkt uitgelegd in mensentaal.